Bahan-Bahan: | |
100 gm isi ayam tanpa tulang 50 gm daging 5 ekor sotong 7 ekor udang sederhana besar 4 helai daun limau purut Satu sudu air perahan limau nipis Sedikit bunga kobis | 500 ml air masak Dua batang serai Bawang besar (dipotong empat) Bawang kecil (ditumbuk kasar) Cili padi (ditumbuk kasar) Air stok rebusan ayam Sebiji tomato Garam dan ajinomoto |
Cara: | |
Masukkan air rebusan ke dalam periuk. Biarkan seketika. Masukkan bawang besar,bawang putih, serai dan cili padi ke dalam air rebusan yang hampir mendidih. Masukkan hirisan ayam dan daging ke dalam periuk. Apabila campuran sudah mendidih, masukkan sotong dan udang. Seterusnya masukkan bunga kobis. Akhir sekali masukkan garam, ajinomoto, air limau nipis dan daun limau purut. Kacau bahan-bahan dan biarkan mendidih seketika. Tutup api dan hidangkan panas-panas. | |
Tambahan: | |
Bolehlah menggunakan paste tom yam jika memerlukan rasa tambahan. boleh mencampurkan lain-lain jenis sayuran mengikut citarasa. |
No comments:
Post a Comment