Saturday, October 27, 2012

BLACK PEPPER BEEF WITH MUSHROOM

Bahan-Bahan:
½ Kg Daging (direbus hingga empuk dan dihiris nipis-nipis)
2 tangkai cili merah (dihiris kasar)
2 tangkai cili hijau (dihiris kasar)
1 labu bawang besar (dihiris nipis)
2 labu bawang merah (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
3 sudu makan minyak untuk menumis
1 cm halia (ditumbuk)
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos cili LIFE
1 sudu makan sos tomato
1 sudu teh serbuk lada hitam
Daun Orenggano
Sedikit Lada Sulah
Secubit gula
Garam secukup rasa 
Cara:
1. Panaskan minyak. Masukkan bawang putih dan bawang merah. Tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan cili, halia dan sebahagian daripada bawang besar yang telah dihiris. Tunggu sebentar sehingga bawang agak kekuningan.
3. Kemudian masukkan daging dan lada hitam, goreng sehingga agak garing.
4. Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili serentak.
5. Masukkan lebihan bawang besar, lada sulah dan daun Orengano. Kacau dan masukkan gula dan garam. 
Cadangan Hidangan:
Sedap dihidang bersama nasi putih atau roti.

No comments:

Post a Comment